Košarica

 

Moja košarica (0)

 
 

Vzemi si čas za ...

 
 
 

Skrivnost priprave vrhunskih špargljev

Skrivnost priprave vrhunskih špargljev

31.05.2016

Meja med dobrimi, odličnimi ali vrhunskimi šparglji je tanka. Poznaš male kuharske skrivnosti za pripravo nepozabnih zelenih vršičkov? Mojcajt kuha res, ampak čisto zares slastne šparglje. Seznani se z odgovori na nekaj osnovnih vprašanj in uspeli bodo tudi tebi!

Katera debelina špargljev je primerna za pripravo jedi?

Šparglji se prodajajo v šopih enako debelih in dolgih poganjkov. Tanjše poganjke izberemo za pripravo rižote, juhe ali solate, medtem ko debelejše uprabimo, če jih bomo pripravljali samostojno, z omako ali kot prilogo.

Na kaj moram paziti pri nakupu špargljev?

Najboljši so sveži in lokalno pridelani šparglji. Sveži šparglji imajo še sklenjene vršičke poganjkov, najlažje pa svežino preverimo, če v biljko zarežemo z nožem, saj se iz svežega šparglja pocedi svež sok. Če ga upognemo, poganjek poči, medtem ko se olesenel ali uvel poganjek le ukrivi.

Kako shraniti šparglje in do kdaj jih porabiti?

Sveže šparglje lahko za dan ali dva shranimo v hladilniku. Da se ne bi izsušili, jih lahko ovijemo v vlažno krpo. Za daljše shranjevanje šparglje zamrznemo ali vložimo v slanico, kis ali olje. Lahko jih zamrznemo na več načinov, še najbolje pa kar surove, saj tako ohranijo največ vitaminov in drugih koristnih snovi. Očistimo jih in olupimo, lahko jih narežemo na koščke in zložimo v vrečke. Zamrznjene šparglje uporabimo v 6-­8 mesecih.

Na katere šparglje prisegate v kuhinji Mojcajt?

Mojca, Katja in Tjaša prisegamo na lokalno pridelane šparglje naravi prijazne kmetije Ramovž, ki jih lahko skupaj z inovativnim receptom in vsemi ostalimi sestavinami naročite tudi pri nas.

Kako se skuha vrhunske šparglje?

Za kuhanje špargljev uporabimo poseben lonec, ki je ozek in visok ter ima mrežasti vstavek. Če takega lonca nimamo, jih kuhamo v dovolj visokem navadnem loncu, saj je priporočljivo, da šparglji med kuhanjem stojijo pokonci. V lonec postavimo šopek povezanih špargljev. Lonec napolnimo z vodo do te mere, da vršički ne bodo prekriti, saj so najmehkejši del špargljev, ki se skuha v sopari. 

 

 Namigi so povzeti po knjižici Iztoka Vidica: Špargelj.

~ Enostaven način priprave vrhunskih špargljev je naveden na Mojcajt receptih ~

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.