Košarica

 

Moja košarica (0)

 
 

Vzemi si čas za ...

 
 
 

Martinovanje: žur s pridihom tradicije

Martinovanje: žur s pridihom tradicije

01.11.2016

Danes priprave na Martinovo potekajo v znamenju pričakovanja, da bo to 'še ena priložnost za dober žur'. Sodobni gurmani namreč Martinovanje povezujemo z uživanjem v domači hrani in degustacijo mladega vina.

Slovenska tradicija povezuje in združuje. Za polno mizo še bolj cenimo prijatelje, s katerimi je najlepše deliti slasti sodobnega vsakdana. Čas je, da znova odkrijemo bistvo vinskega praznika in na sodoben način nazdravimo Martinu.

Martinovanje danes – žur s pridihom tradicije

Martinovo spremljajo različni pregovori, v katerih so skriti davni pogledi na svet, a priznajmo si – v njih se skriva vsesplošna resnica, ki ji želimo verjeti. Dnevi so še sončni, a Za soncem svetega Martina, kmalu pride sneg, zmrzlina. Zavedamo se, da prihaja zima in upamo, da nam bo naklonjena. Ozimnica je v shrambah, pripravljena so toplejša oblačila, sodobni vsakdan pa ne dovoljuje zimskega spanja. Ljudje se povezujemo, da preživimo hladne dni aktivno, družabno, veselo in na toplem.

V novembru Martin iz mošta naredi vin', česar se veselimo ljubitelji slovenske žlahtne kapljice. Mlado vino je pretvorilo skoraj ves sladkor v alkohol. Preden kvasovke končajo svoje delo in je vino primerno za stekleničenje, pa ga je potrebno poskusiti in negovati.

Martinov krožnik: perutnina, mlinci in rdeče zelje

Vin' gre odlično k Martinovim dobrotam. Martinovanje spremlja jedilnik, ki se postreže ob prazničnih priložnostih. Poudarek je na perutnini, ki jo za jesensko praznovanje napolnimo z različnimi nadevi. Za Martinovo pojedino se na mizo postavi pečena gos, račka ali puran z jabolki ali slivami, ki prispevajo sladek okus. Značilna priloga so mlinci in rdeče zelje, ki na krožniku ustvari zanimiv barvit kontrast.

Kako boste preživeli Martinovo soboto?

Zabava se prične s kuharskim ustvarjanjem in vodi v gostijo v malem. Če bi Martinovo raje preživeli udobno doma, vas morda bremeni, kaj boste dali pod zob in kdo bo prevzel kuharsko vlogo. Ne dovolite, da bi vas priprave na dogodek obremenile. Kuha vam bo ob pogoju, da se ravnate po preverjenem receptu in vas vse sestavine že čakajo na kuhinjskem pultu, vzela le dobro uro in zagotovo uspela!

Naročite recept in sestavine za eno od naših prazničnih jedi:

~ Martinov krožnik ~

ali

~ Martinova pojedina ~


Ekipa Mojcajt z vami deli idejo za Martinov meni, nakupi sestavine ter jih skupaj z receptom dostavi na vaša vrata!

 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.